Bodem Isolatie

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om de isolatiewaarde van uw woning te verhogen. Zo kiezen veel mensen bijvoorbeeld voor dak– of spouwmuurisolatie. Het isoleren van de bodem van de kruipruimte behoort ook tot de mogelijkheden. In dat geval richt u zich niet tot het isoleren van het dak of de muren maar isoleert u de bodem van uw kruipruimte. Hiermee voorkomt u dat de warmte makkelijk verloren gaat via uw kruipruimte.

Bodemisolatie in kruipruimte

Onder uw woning zit een kruipruimte. Doordat de kruipruimte niet geïsoleerd is, ontsnapt warmte makkelijk en snel via deze ruimte. Dit voorkomt u met bodemisolatie.

Bij deze vorm van isolatie wordt uw kruipruimte gevuld met isolatiemateriaal. Gevolg hiervan is dat de warmte een stuk beter blijft hangen. Hierdoor hoeft u minder te stoken en dat zorgt uiteindelijk voor een lagere energierekening.  

Bovenkant kruipruimte bodemisolatieparels

Soorten bodemisolatie

Wilt u de bodem van uw woning isoleren? Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten bodemisolatie. Isoleren kan met behulp van parels, chips en bodemfolie. Hieronder staan we stil bij de verschillende soorten.

Bodemisolatie parels in kruipruimte

Bodemisolatie parels

Als u uw bodem wilt isoleren, kunt u dit doen met parels. Een enkele parel telt ontelbare, met lucht gevulde, gesloten celletjes. Dit isolatiemateriaal bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen. Omdat deze bodemisolatie een gesloten structuur heeft, vindt er geen wateropname plaats. Door de parelvorm ontstaat er wel een dampdoorlatende ‘open’ structuur.

Bodemisolatie parels behouden langdurig hun isolerende eigenschappen en verouderen vrijwel niet. De parels zijn bovendien recyclebaar, duurzaam en vrij van chloor.

Bodemisolatie chips

Naast EPS parels kunt u uw bodem ook isoleren met behulp van chips. Deze chips bestaan voor 98% uit lucht, waardoor ze een hoge isolatiewaarde hebben.

Gevolg hiervan is dat kou en vocht op de bodem van het huis blijven en niet meer omhoog trekken naar de vloer. Gevolg hiervan is dat uw vloer 3 tot 6 graden warmer wordt. Net als EPS parels zijn ook deze chips recyclebaar, duurzaam en vrij van chloor. 

folie voor bodemisolatie

Bodemisolatie folie

Parels en chips worden vaak via slangen uw kruipruimte ingeblazen. Dit betekent dat u vaak een specialist in moet schakelen. Zit u hier niet op te wachten? Dan is bodemfolie mogelijk iets voor u.

Deze vorm van bodemisolatie kunt u namelijk zelf aanbrengen op de vloer van uw kruipruimte. Als er regelmatig water in uw kruipruimte staat, adviseren wij u eerst noppenfolie aan te brengen op de bodem. Op deze manier voorkomt u dat bodemfolie nat wordt.

Voor- en nadelen bodemisolatie

Het aanbrengen van bodemisolatie brengt kosten met zich mee. Daarom twijfelt u mogelijk of u deze isolatie al dan niet aan moet brengen. Om u te helpen een weloverwogen keuze te maken, zetten we hieronder de voor- en nadelen van deze vorm van isoleren op een rijtje.

Voordelen

  • Lagere energierekening

Door isolatie aan te brengen op de vloer van uw kruipruimte dalen uw energiekosten. Dankzij deze isolatie ontsnapt de warmte niet snel meer via de vloer, waardoor u minder hoeft te stoken.

  • Kleinere kans op vocht en schimmel

Als u bodemisolatie aanbrengt in uw kruipruimte, is er een kleinere kans op optrekkend vocht en schimmel. Het isolatiemateriaal zorgt namelijk voor een droge kruipruimte met een betere luchtvochtigheid.

  • Hogere woningwaarde

Door de bodem van uw kruipruimte te isoleren, verhoogt u uw woningwaarde. Met bodemisolatie zet u namelijk een goede stap in het verduurzamen van uw huis.

Nadelen

1. Woning verwarmen duurt langer

Omdat u met bodemisolatie de bodem van uw kruipruimte isoleert, duurt het langer voordat uw woning warm is. De warmte trekt namelijk ook de kruipruimte in. Via deze ruimte kan de warmte omhoog trekken naar andere ruimtes in huis die niet of nauwelijks verwarmd worden.

2. Brengt kosten met zich mee

Het aanbrengen van bodemisolatie brengt kosten met zich mee. Zo moet u bijvoorbeeld isolatiemateriaal aanschaffen. U kunt bodemisolatie zelf aanbrengen, maar veel mensen besteden dit uit. In dat geval krijgt u te maken met extra kosten.

Kosten bodemisolatie

Het isoleren van de bodem van uw kruipruimte brengt kosten met zich mee. Hoeveel deze vorm van isolatie kost, hangt af van de oppervlakte van uw kruipruimte. Er wordt namelijk gewerkt volgens een prijs per vierkante meter. Voor bodemisolatie betaalt u doorgaans tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Weet u het oppervlak van uw kruipruimte? Vermenigvuldig dit dan met de prijs per vierkante meter en u weet hoeveel bodemisolatie u ongeveer kost.

Bodemisolatie parels prijs

De prijs voor bodemisolatie wordt niet alleen bepaald door het oppervlak van uw kruipruimte, maar ook door de manier van isolatie. Zo verschillen parels en chips in prijs van elkaar. Wilt u de bodem van uw kruipruimte isoleren met parels? Dan kost dit u gemiddeld ook tussen 25 en 30 euro per vierkante meter. Binnen de methode van isoleren is dus geen sprake van kostenverschillen.

Verschil bodemisolatie en vloerisolatie

Veel mensen denken dat bodemisolatie en vloerisolatie hetzelfde zijn. Hier valt wat voor te zeggen, want beide soorten isolatie worden aangebracht in de kruipruimte.

Toch verschillen beide vormen van isoleren wezenlijk van elkaar. Het verschil zit hem vooral in de manier van aanbrengen. Zo brengt u bodemisolatie aan op de bodem van uw kruipruimte. Vloerisolatie wordt daarentegen aangebracht op de onderkant van uw vloer. Bodemisolatie en vloerisolatie zijn dus niet hetzelfde.