Spouwmuur Isolatie

De constructie van veel woningen en gebouwen in ons land bestaat uit twee van elkaar gescheiden muren. Tussen deze twee muren bevindt zich een lege ruimte, beter bekend als de spouw. Wilt u de isolatiewaarde van uw woning verhogen? Dan kunt u kiezen voor spouwmuur isolatie. Bij deze vorm van isoleren wordt uw spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal. Deze isolatie helpt de kou en warmte buiten te houden, waardoor het in huis altijd aangenaam is.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de isolatie in de spouw. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en uit buitenmuur en is 6 cm breed. Met deze vorm van isolatie verhoogt u de isolatiewaarde van uw woning. De RD-waarde van van deze vorm voor isoleren is 1,80.

Als u ervoor kiest om uw woning op deze manier te isoleren, wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Hiervoor is een speciaal apparaat en specifieke kennis benodigd. Wanneer het isolatiemateriaal droogt, zet het uit. Om er zeker van te zijn dat de volledige spouw gevuld wordt, spuit een specialist de isolatie op meerdere plekken in uw spouw.

Voor wie is spouwmuurisolatie bedoeld?

Spouwmuur isolatie is bedoeld voor woningen en gebouwen met een spouwmuur. Niet iedere woning of ieder gebouw is voorzien van een spouw. Zo hebben panden van voor 1920 geen spouwmuur. Het isoleren van de spouw is daarom vooral bedoeld voor woningen en gebouwen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976. Ook panden gebouwd tussen 1977 en 1991 kunnen voorzien worden van spouwmuurisolatie.

Soorten spouwmuurisolatie

Wilt uw isolatie aanbrengen in uw spouwmuur? Dan kunt u kiezen uit parels en Supafil. Beide soorten worden veelvuldig toegepast. Om u enig inzicht in de vormen te geven, leggen we hieronder de soorten uit.

Spouwmuurisolatie parels

Spouwmuurisolatie parels zijn milieuvriendelijk en dampdoorlatend. Een enkele parel telt ontelbare, met lucht gevulde, gesloten celletjes. 98% van de parel bestaat uit lucht, 2% uit polystyreen. Vanwege de gesloten celstructuur vindt geen wateropname plaats. Wel ontstaat er tussen EPS parels een dampdoorlatende, ‘open’ structuur. EPS parels behouden langdurig hun isolerende eigenschappen en verouderen vrijwel niet.

  • Milieuvriendelijke en dampdoorlatende parels
  • Ecologisch en recyclebaar
  • Zeer positief effect op luchtvochtigheid in huis
  • Wordt vaak gebruikt bij andere isolatiemogelijkheden zoals kruipruimte isolatie
Parels als spouwmuurisolatie
Supafil als spouwmuurisolatie

Supafil spouwmuurisolatie

Inblaaswol van Supafil geeft een blijvende, optimale verdeling in de spouw, zonder dat het product inzakt. Bijkomend voordeel van Supafil isolatie is dat het waterafstotend is en geen vocht opneemt. Bij regen wordt alleen de buitenmuur nat, het vocht trekt niet door de spouwmuur isolatie. Het isolatiemateriaal bestaat voor 80% uit gerecycled glas. Bij de productie worden geen chemische bindmiddelen gebruikt. 

  • Gemaakt van gerecycled glas of gesmolten gesteente
  • Extra waterafstotende laag door deze te impregneren
  • Sterke warmte-isolatie
  • Staat garant voor een zeer lange levensduur
  • Geluiddempende werking

Wat kost spouwmuurisolatie?

Voordat u voor spouwmuurisolatie kiest, bent u ongetwijfeld benieuwd naar de prijs. Begrijpelijk, maar helaas is het onmogelijk om u op voorhand een exacte prijsinschatting te geven. De prijs van het isoleren van de spouw is namelijk afhankelijk van het muuroppervlak van uw woning. Er wordt namelijk gewerkt met een prijs per vierkante meter. Hoe groter het oppervlak van uw woning is, des te meer spouwmuurisolatie u kost.

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

Spouwmuurisolatie kost doorgaans tussen de 15 en 18 euro per vierkante meter. U kunt dus zelf inschatten hoeveel deze vorm van isolatie u ongeveer gaat kosten. Hiervoor moet u wel weten om hoeveel vierkante meter het gaat. Is dit bekend? Vermenigvuldig het aantal vierkante meters met de prijs per vierkante meter en u weet hoeveel geld u voor dit project moet budgetteren. 

Voor- en nadelen spouwmuurisolatie

Omdat het aanbrengen van isolatie geld kost, wilt u zeker weten dat u de vruchten plukt van dit isolatiemateriaal. Om u een handje te helpen, zetten wij hieronder de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Voordelen

  • Energiebesparing

Met het isoleren van de spouw trekt de warmte minder snel naar buiten. Hierdoor hoeft u op koude dagen minder te stoken. Dit levert u per jaar een flinke energiebesparing op. Bij een tussenwoning bespaart u gemiddeld 15% op uw gasverbruik, bij een hoekwoning bespaart u tussen de 15 tot 25% en bij een vrijstaande woning bespaart u tussen de 20 tot 30% op uw gasverbruik.

  • Hoger wooncomfort

Dankzij isolatie in uw spouwmuur blijft de warmte beter binnen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort.

  • Geen vochtproblemen

Zonder spouwmuur isolatie kan er vocht van buiten naar binnen dringen. Met isolatie in uw spouw voorkomt u dit. Vochtproblemen zijn hierdoor uitgesloten.

  • Lange levensduur

Spouwmuurisolatie heeft een lange levensduur. Hierdoor is het doorgaans voldoende om uw spouwmuren eenmalig te isoleren.

Nadelen

01. Kost geld

Spouwmuurisolatie aanbrengen kost geld. U betaalt niet alleen voor het materiaal, maar ook voor een professional. Spouwmuur isolatie kunt u namelijk niet zelf aanbrengen.


02. Niet geschikt voor iedere woning

Om spouwmuurisolatie aan te brengen, moet er een spouw aanwezig zijn. Dit is bij woningen voor 1920 meestal niet het geval. Hierdoor kan spouwmuur isolatie niet overal aangebracht worden.

Nadelen spouwmuurisolatie bestaande woning

De afnemende ventilatie is één van de nadelen van het aanbrengen van spouwmuurisolatie in een bestaande woning. Omdat de spouw gevuld wordt met isolatiemateriaal, is er geen tot weinig luchtcirculatie meer tussen de muren. Gevolg hiervan is dat de natuurlijke ventilatie in huis afneemt.

Als u uw woning gaat isoleren is het noodzakelijk dat u voldoende ventileert. Isoleren en ventileren gaan dan ook hand in hand samen. Als u uw spouwmuren isoleert en u heeft een kruipruimte zullen alle open stootvoegen dichtgemaakt worden. Hiervoor in de plaats komen ventilatiekanalen met roosters.

Uitgaande van een vloeroppervlak van 50m2 betekent dit dat er 5 ventilatieroosters geplaatst moeten worden. Wij plaatsen 1 ventilatiekanaal bij 10m2 vloer/kruipruimte oppervlak met een minimum van 2 ventilatiekanalen.

ventilatiegaten bij muur

Spouwmuurisolatie aanbrengen: het proces

inspectie aanbrengen spouwmuurisolatie

1. Inspectie op locatie

– Endoscopisch onderzoek in de spouw;

– Opmeten netto gevels (alle gevels minus ramen en deuren);

– Bepalen welk product: EPS of Supafil.

2. Gaten boren in voegen van buitenmuur

Het echte werk gaat van start. Wij beginnen met het boren van kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuren van uw woning. Dit gaat volgens een vastgesteld boorpatroon (de afstand is circa 80 cm)

 3. Gaten vullen met spouwpistool

In deze gaten wordt een spouwpistool gestoken, waarna het isolatiemateriaal in de spouw wordt aangebracht.

 

4. Gaten dichtmaken met specie

Als alle muren gevuld zijn, maken wij de geboorde gaatjes weer vakkundig dicht met specie (zo goed mogelijk in de kleur van de voeg).

gaten van voeg dichtmaken

Heeft u een geschilderde gevel? Bij een geschilderde gevel dient de verf dampopen te zijn. Is de verf dampdicht dan kan de verf gaan bladderen. Het is dan raadzaam om deze gevel schoon te maken en opnieuw te schilderen met dampopen verf. Na isolatie de vulgaten met witte verf aanstippen.