Isolatie Herstel

Vooral bij oudere woningen laat de staat van de spouwmuurisolatie al eens te wensen over en zijn de gebruikte isolatiematerialen soms sterk verouderd. De oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door moderne isolatiematerialen kan een goede oplossing zijn om vochtproblemen en energieverlies te voorkomen.

Waarom oude spouwmuur isolatie verwijderen?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom verouderde spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe isolatie nuttig kan zijn:

1. Moderne isolatiematerialen presteren veel beter
Aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig is men op grote schaal gestart met het isoleren van spouwmuren. De isolatiematerialen die men hierbij gebruikte, zoals UF-schuim, kunststof parels en steenwol, waren destijds topproducten. Thermisch gezien presteerden ze redelijk. Inmiddels zijn we meer dan dertig jaar verder en beschikken we over isolatieproducten met hogere isolatiewaardes die op alle fronten vele malen beter presteren. Met deze moderne materialen kan je dus meer energie besparen.

2. De isolatie is verweerd of is naar beneden gezakt in de spouw
Ook isolatiematerialen ontkomen niet aan de tand des tijds. Dat geldt voornamelijk voor UF-schuim (niet te verwarren met PUR schuim), dat in het verleden veel is toegepast. Dit kan na verloop van tijd gaan scheuren of verpoederen. Hierdoor verliest het zijn isolatiewaarde en kunnen er koudebruggen ontstaan. Een ander veel voorkomend probleem is ingezakte spouwmuurisolatie. Hierbij is het isolatiemateriaal in de loop der jaren naar beneden gezakt in de spouw. Zo zijn er plekken in de gevel ontstaan die niet opgevuld zijn met isolatie. Dit is niet alleen ongunstig voor het isolerend vermogen maar kan ook leiden tot allerlei vochtproblemen.

 

Vochtproblemen?

Wanneer het isolatiemateriaal na het aanbrengen niet goed op zijn plaats blijft zitten, dan zullen er na verloop van tijd koudebruggen in de gevel ontstaan. Dit probleem doet zich vooral voor bij minerale inblaasvlokken (verouderde kwaliteit). Deze zakken onder invloed van de zwaartekracht naar beneden in de spouw. Ook bij UF-schuim dat in de loop der tijd sterk verpoederd of gescheurd is, kan dit voorkomen.

Dit is een zeer ongewenste situatie omdat koudebruggen kunnen gaan leiden tot vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur. Deze plekken ontstaan doordat vochtige lucht in de woning de neiging heeft om te gaan condenseren op plaatsen waar de muur koud is. En dat zijn vooral de plaatsen waar de spouwmuurisolatie onderbroken is.

Contact

Wil je vrijblijvend je situatie bespreken en advies? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een offerte.