Spouwmuur Isolatie

De meest voorkomende constructie bij woningen en gebouwen bestaat uit twee van elkaar gescheiden muren met daartussen een lege ruimte. Dit noemen we een spouwmuur. Het isoleren van uw spouwmuur is een klus die binnen één dag uitgevoerd kan worden, zonder dat het rommel in uw huis achterlaat. Na het isoleren blijft uw muur bovendien mooi en is er niks meer van de klus te zien. Spouwmuurisolatie helpt de kou en warmte buiten te houden, waardoor het binnenshuis aangenaam van temperatuur blijft. Naast een hoger wooncomfort kunt u met een geïsoleerde spouwmuur jaarlijks flink besparen op uw energierekening! Bovendien zal spouwmuurisolatie de waarde van uw huis doen stijgen.

Geschilderde gevel

Bij een geschilderde gevel dient de verf dampopen te zijn. Is de verf dampdicht dan kan de verf gaan bladderen. Het is dan raadzaam om deze gevel schoon te maken en opnieuw te schilderen met dampopen verf. Na isolatie de vulgaten met witte verf aanstippen.

Na isolatie producten spouwmuur isolatie

EPS korrels

Voordelen:

  • Milieuvriendelijke en dampdoorlatende parels
  • Ecologisch en recyclebaar
  • Zeer positief effect op luchtvochtigheid in huis
  • Wordt vaak gebruikt bij andere isolatiemogelijkheden zoals kruipruimte isolatie

Een enkele parel telt ontelbare met lucht gevulde gesloten celletjes: 98% van de parel bestaat uit lucht, 2% uit polystyreen. Vanwege de gesloten celstructuur vindt geen wateropname plaats. Door de parelvorm ontstaat tussen EPS-parels wel een dampdoorlatende ‘’open’’ structuur. EPS is een mono materiaal zonder anorganische en vrije bestanddelen, het vormt geen voedingsbodem voor grassen, planten of mossen en is schimmel bestendig en rotvrij. EPS-parels behouden langdurig haar isolerende eigenschappen en verouderen vrijwel niet. De parel is geschikt voor hergebruik en recycling.

Supafil

Voordelen:

  • Gemaakt van gerecycled glas of gesmolten gesteente
  • Extra waterafstotende laag door deze te impregneren
  • Sterke warmte-isolatie
  • Staat garant voor een zeer lange levensduur
  • Geluiddempende werking

Supafil bestaat uit 80% gerecycled glas en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bindmiddelen. Inbaaswol van Supafil geeft een blijvende optimale verdeling in de spouw, zonder dat het product inzakt, is waterafstotend, neemt geen vocht op.

Bij regen zal alleen de buitenmuur nat worden, het vocht zal niet door de isolatielaag binnendringen. Vanzelfsprekend heeft Supafil geen negatieve invloed op de binnen lucht kwaliteit van uw woning. Daarbij vormt Supafil geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën en is het volledig reukloos en onbrandbaar.

 

Ventilatie

Als u uw woning gaat isoleren is het noodzakelijk dat u voldoende ventileert. Isoleren en ventileren gaan dan ook hand in hand samen. Als u uw spouwmuren isoleert en u heeft een kruipruimte zullen alle open stootvoegen dichtgemaakt worden. Hiervoor in de plaats komen ventilatiekanalen met roosters.

Uitgaande van een vloeroppervlak van 50m2 betekend dit dat er 5 ventilatieroosters geplaatst moeten worden. Wij plaatsen 1 ventilatiekanaal bij 10m2 vloer/kruipruimte oppervlak met een minimum van 2 ventilatiekanalen.

Ook in uw woning is ventilatie noodzakelijk voor een gezond leefklimaat en luchtvochtigheid

Hoe wordt spouwmuurisolatie eigenlijk aangebracht?

1. INSPECTIE:
– Endoscopisch onderzoek in de spouw
– Opmeten netto gevels ( alle gevels minus ramen en deuren)
– Bepalen welk product: EPS of Supafil.

2. Vervolgens boren wij kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuren van uw woning.
Dit gaat volgens een vastgesteld boorpatroon (afstand +/- 80 cm).

3. In deze gaten wordt een spouwpistool gestoken, waarna het isolatiemateriaal in de spouw wordt aangebracht.

4. Als alle muren gevuld zijn, maken wij de geboorde gaatjes weer vakkundig dicht met specie (zo goed mogelijk in de kleur van de voeg). 

 

Isolatie waarde:
Spouw is gemiddeld 6 cm breed en heeft een RD waarde van 1,80.

 

Gemiddelde besparing op uw gas verbruik:

Tussen woning = +/- 15%         

Hoekwoning = +/- 15 – 25%      

Vrijstaande woning = 20 – 30%